10 απρόβλεπτα κρασιά...

Απρόβλεπτα κρασιά, κρασιά μη τυπικά, κρασιά αντισυμβατικά, κρασιά από ξεχασμένες ποικιλίες, κρασιά από μη αναμενόμενες περιοχές, κρασιά τόσο από τον ελληνικό, όσο και τον διεθνή αμπελώνα. Ιδιαίτερα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος, περισσότερο για να ξεφύγει από τα οινικά στερεότυπα και να αποκτήσει μία ευρύτερη άποψη περί κρασιού. Όπως τονίζω συνήθως, το παρακάτω άρθρο δεν αποτελεί επ' ουδενί πρόταση αγοράς, αφορά κρασιά που ικανοποίησαν το οινικό γούστο του γράφοντα. Επίσης το παρακάτω άρθρο δεν αποτελεί την προσπάθεια προώθησης κάποιου οινοποιείου, ή δικτύου διακίνησης. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα από αυτά δεν εισάγονται ή δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. 


ORANGE DE PIC... SECOND Landwein Rhein, 2017 - Benzinger Weingut, Pfalz, Germany

Ένα εντελώς απρόβλεπτο κρασί, ένα orange wine από Silvaner. Συγκομιδή των σταφυλιών με το χέρι, στη συνέχεια αυθόρμητη ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τα στέμφυλα, χωρίς προσθήκη θειώδους, ένα πολύ σύντομο πέρασμα από βαρέλι και τέλος εμφιάλωση χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα. Το αποτέλεσμα 520 φιάλες κρασιού με 11,5% αλκοόλ. Χρώμα σχεδόν χρυσό και ελαφρώς θολό. Στη μύτη κυριαρχούν τα λευκόσαρκα φρούτα και τα εσπεριδοειδή. Στο στόμα είναι ελαφρώς τανικό, χωρίς τα τυπικά χαρακτηριστικά του Sylvaner, με παλέτα από φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι) που διανθίζεται από βοτανικά στοιχεία και αρκετά μακρύ τελείωμα. Cuvèe 2014 - Winnica Srebrna Góra, Krakow, Poland

Εδώ και μερικά χρόνια, η Πολωνία έχει μπει στον οινικό χάρτη της Ευρώπης. Η καλλιέργεια του οίνου στην Πολωνία ξεκίνησε τον μεσαίωνα από μοναχούς οι οποίοι φύτεψαν ιταλικές κυρίως ποικιλίες σταφυλιών. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης από το 950μ.Χ. μέχρι το 1250μ.Χ. που έμεινε γνωστή ως Medieval Warm Period ευνόησε την εξάπλωση της αμπελοκαλλιέργειας στην Βόρειο και Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα αν κάποιος επισκεφθεί την πόλη του Sandomierz στην νοτιοανατολική Πολωνία μπορεί να δει τα υπολείμματα των πρώτων αμπελώνων της Πολωνίας δίπλα στο μοναστήρι των Φραγκισκανών μοναχών. Σήμερα η κλιματική αλλαγή ευνοεί και πάλι την καλλιέργεια της αμπέλου στις περιοχές αυτές. Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται σε αμπελώνες έξω από την Κρακοβία και είναι blend των ποικιλιών Gewürztraminer (20%), Johanniter (35%), Hibernal (35%) και Solaris (10%). 
Πέρα από το Gewürztraminer, οι υπόλοιπες ποικιλίες είναι νέες ποικιλίες που είναι συνήθως ανθεκτικές στις ασθένειες και στο ψύχος. Η ποικιλία Johanniter δημιουργήθηκε το 1968 από τον  Johannes Zimmermann στο αμπελουργικό ινστιτούτο του Freiburg, είναι ανθεκτική στους μύκητες και προέρχεται από διασταυρώσεις των ποικιλιών   Riesling, Seyve-Villard, Ruländer, και Gutedel. Η ποικιλία Hibernal δημιουργήθηκε το 1944 από τον Heinrich Birk στο ινστιτούτο αμπέλου του Geisenheim, είναι ανθεκτική στους μύκητες και τα παράσιτα και προέρχεται από τη διασταύρωση των ποικιλιών Seibel 7053 (ερυθρή ποικιλία) και του κλώνου 239 της ποικιλίας Riesling. Τέλος η ποικιλία Solaris δημιουργήθηκε το 1975 και πάλι στο ινστιτούτο οίνου του Freiburg, από τον Norbert Becker, είναι ανθεκτική στις ασθένειες της αμπέλου και είναι διασταύρωση των ποικιλιών Merzling (που με τη σειρά της είναι διασταύρωση των ποικιλιών Seyve-villard 5276 x (Riesling x Pinot gris)) και της ποικιλίας Gm 6493 (που είναι διασταύρωση των ποικιλιών Zarya Severa x Muscat Ottonel). Λαμπερό χρώμα άχυρου. Η μύτη έχει ιδιαίτερη ένταση με αρώματα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ) και τροπικών φρούτων (φρούτα του πάθους, κονσέρβα ανανά και λίτσι) σε ένα ανθικό υπόβαθρο. Το στόμα είναι πλούσιο αλλά και ντελικάτο και απόλυτα ισορροπημένο, αρμονικό.  Ιδιαίτερα ευχάριστο τελείωμα.


Petite Arvine 2012 - Ottin - Viticulteur Encaveur, Vallée d'Aoste, Italy

Vallée d'Aoste είναι η μικρότερη περιφέρεια της Ιταλίας, στα σύνορα με την Ελβετία (βόρεια) και τη Γαλλία (δυτικά), βόρεια του Piedmont. Η ποικιλία Petite Arvine από την άλλη, προέρχεται από το  Valais της Ελβετίας όπου και καλλιεργείται από το 1602 και από αυτή παράγονται τα καλύτερα λευκά κρασιά της περιοχής. Η σπάνια αυτή ποικιλία έφτασε στην Vallée d'Aoste στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και καλλιεργείται από ελάχιστους αμπελουργούς. 
Οργανοληπτικά τώρα, έχουμε ένα κρασί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, δροσερά αρώματα φρούτων και άνθεων, που κυμαίνονται από ανανά έως ραβέντι, από την δροσιά του γκρέιπφρουτ μέχρι το βάθος ιωδιούχων ορυκτών και της πέτρας με έναν υπαινιγμό φρέσκων βοτάνων του βουνού. Αρμονικό στόμα, με πολύ καλή οξύτητα, ισορροπημένο και με ευχάριστο μακρύ τελείωμα.Thurgau Würzburger Schlossberg Kabinett trocken 2008 - Staatlicher Hofkeller Würzburg Müller, Würzburg, Germany To Würzburg βρίσκεται στο κέντρο μίας από τις λιγότερο γνωστές οινικές περιοχές της Γερμανίας την Franconia. Το Müller-Thurgau είναι μία λευκή ποικιλία που δημιουργήθηκε από τον  Hermann Müller στο ελβετικό καντόνι του Thurgau το 1882. Είναι μία διασταύρωση της ποικιλίας Riesling με την ποικιλία Madeleine Royale (που και αυτή με τη σειρά της είναι μία διασταύρωση των ποικιλιών Pinot και Trollinger). Συνήθως δίνει κρασιά μαζικής παραγωγής και χαμηλής τιμής, τα οποία δεν παλαιώνουν.
Το συγκεκριμένο είναι το πιο σπάνιο από όλα τα κρασιά του Würzburg, προέρχεται από έναν μικροσκοπικό αμπελώνα κάτω από το φρούριο του Marienberg, του οποίου ο μοναδικός ιδιοκτήτης είναι το οινοποιείο Staatlicher Hofkeller. Το κρασί είναι εμφιαλωμένο σε ένα ιδιαίτερο μπουκάλι που ονομάζεται Bocksbeutel και χρησιμοποιείται μόνο στα ανώτερης ποιότητας κρασιά της περιοχής.
Η σοδειά του 2008 ήταν πολύ καλή, αλλά η εξέλιξη του κρασιού στο χρόνο ακόμη πιο εντυπωσιακή, ειδικά για μία τόσο δύσκολη στην παλαίωση ποικιλία. Τα ανθικά-μοσχάτα αρώματα της ποικιλίας έχουν χαθεί. Στη θέση τους κυριαρχούν ώριμα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερύκοκο) με ένα υπαινιγμό μοσχάτου. Στο στόμα η δριμεία οξύτητα εξισορροπείται μερικώς από την ένταση της παλέτας, ενώ στο τελείωμα υπάρχει μία ανεπαίσθητη πικράδα.


Patatrava 2016 - Domaine Ligas, Pella, Greece


Το ότι το ξινόμαυρο είναι μία πολυδύναμη ποικιλία και μπορεί να δώσει από λευκά μέχρι ερυθρά κρασιά το γνωρίζαμε. Εδώ έχουμε όμως μία απρόβλεπτη οινοποίηση. Η διαδικασία πάτα-τράβα είναι η παραδοσιακή μέθοδος οινοποίησης που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σε όλη την Ελλάδα. Τα ερυθρά σταφύλια πηγαίναν στην στροφιλιά όπου τα πατούσαν απευθείας και έτσι ο μούστος έρχεται σε ελάχιστη επαφή με τα στέμφυλα και παίρνει ένα ροζέ χρώμα. Στη συνέχεια ο μούστος ζυμώνει και μετά το πέρας της ζύμωσης εμφιαλώνεται. Στη συγκεκριμένη οινοποίηση δεν έχουν χρησιμοποιηθεί θειώδη, και το αποτέλεσμα είναι ένα ροζέ natural wine, με πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά αρώματα του ξινόμαυρου, ντομάτα και φράουλα, συνδυασμένα με λίγο Brett το οποίο δίνει πολυπλοκότητα χωρίς να είναι ενοχλητικό. Στο στόμα ξεχωρίζει η οξύτητα ενώ ακολουθεί αρωματικά την μύτη. Δεν είναι σωματώδες κρασί αλλά η οξύτητα του και η γευστική του πολυπλοκότητα επιβάλει να συνοδευθεί από φαγητό. Όχι όμως συνηθισμένο φαγητό, αλλά ιδιαίτερες γεύσεις όπως ριζότο ή πάστα με τρούφα, πιάτα με εντόσθια και παλαιωμένα τυριά.


La Reboule 2016 - Les Deux Terres, Rhône, France

Εδώ έχουμε άλλη μία περίεργη περίπτωση. Δύο φίλοι, o Manuel Cunin και ο Vincent Fargier, που δούλευαν επί χρόνια στη βιομηχανία του οίνου, έστησαν το 2005 ένα Garage οινοποιείο, με σκοπό να παράγουν μη εμπορικά κρασιά. Το συγκεκριμένο είναι ένα κόκκινο κρασί blend από τις ποικιλίες merlot (30%), grenache noir (30%) και cabernet sauvignon (40%). Εδώ η κάθε ποικιλία οινοποιείται χωριστά με την μέθοδο της ανθρακικής αναεροβίωσης (carbonic maceration), όπου ρίχνουμε άθικτα τα σταφύλια με τα κοτσάνια τους στις δεξαμενές -χωρίς να σπάσουν- σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, τα σταφύλια προστατεύονται από τυχόν οξειδώσεις και η ζύμωση γίνεται ενδοκυτταρικά. Στη συνέχεια το κρασί οδηγείται σε inox δεξαμενές όπου γίνεται το blending και τέλος εμφιαλώνεται χωρίς την προσθήκη θειικών. 
Περνώντας τώρα στο κρασί, η πρώτη εντύπωση έρχεται από την πολύ ελκυστική μύτη, και μετά περνάμε στο νόστιμο και εύκολο στο στόμα, με μία υποψία διοξειδίου του άνθρακα που γαργαλάει τη γλώσσα και με μία ελαφρά πικράδα στο τελείωμα. Τρομερά απολαυστικό κρασί, σχεδόν εθιστικό. Πίνεται ελαφρά πιο κρύο από τα περισσότερα κόκκινα κρασιά (14°C - 16°C).Terras de Lava Tinto 2015 - Cooperativa Vitivinícola da ilha do Pico, Açores, PortugalΆλλος ένα ιδιόρρυθμο κρασί που παράγεται στη μέση του ατλαντικού ωκεανού στο άγονο ηφαιστειακό νησί Pico των Αζορών από blend των ποικιλιών Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και της τοπικής ποικιλίας Saborinho. Χρώμα γκρενά με πορφυρές αποχρώσεις. Η μύτη είναι μέτρια+ και ξεχωρίζουν αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με ελαφρές νότες σοκολάτας. Στο στόμα το μέτριο σώμα, η ορυκτότητα και η πολύ καλή οξύτητα συνδυάζονται με την τις μαλακές μαλακές του τανίνες το δίνουν ένα φοβερά ντελικάτο κρασί με επίμονο τελείωμα. Δεν είναι τυχαίο που στις Αζόρες το χρησιμοποιούν για να συνοδεύσουν λιπαρά ψάρια αλλά και τα εξαιρετικά τυριά τους.


Carolina Red 2014 - Jakončič, Slovenia

Ένα Bordeaux Blend (Cabernet Sauvignon 75%, Merlot 15%, Cabernet Franc 5%) από την περιοχή Goriška brda της Σλοβενίας. Θα μου πείτε και ποιο είναι το απρόβλεπτο, από τη στιγμή που πλέον βρίσκεις Bordeaux Blend σε κάθε γωνιά της γης. Το απρόβλεπτο το καταλαβαίνεις μόλις το πλησιάσεις στη μύτη σου. Ξαφνικά δέχεσαι μία "επίθεση" από αρώματα μαύρης ελιάς(!), βασιλικού, μαυροκέρασου, γραφίτη και πίσσας. Η έκπληξη συνεχίζει μόλις το βάλεις στο στόμα σου. Καλοδομημένες τανίνες, υποδειγματική οξύτητα, φοβερή μεσαία παλέτα και ένα φοβερά μακρύ και ελαφρώς πικρό τελείωμα. Ένα πραγματικό τέρας που αποζητά πρωτεΐνη, κόκκινα κρέατα, θηριώδεις μοσχαρίσιες μπριζόλες και κυνήγια. Και όλα αυτά με μόνο 12,5% αλκοόλ.


Cabernet Franc 2013 - Chester Gap Cellars, Virginia, USA

Ένα κρασί με απρόβλεπτη καταγωγή. Ενώ η δυτικά ακτή των ΗΠΑ είναι διάσημη για τα κρασιά της (California, Oregon) τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει δειλά δειλά η παραγωγή κρασιού και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η πολιτεία της Virginia εκ πρώτης δεν δείχνει ιδανική για την παραγωγή οίνου λόγω του κλίματος της. Ο πρώτος που προσπάθησε να καλλιεργήσει ευρωπαϊκές ποικιλίες σταφυλιών ήταν ο Thomas Jefferson χωρίς όμως επιτυχία. Σήμερα όμως φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν και η Virginia είναι πλέον 10η σε παραγωγή οίνου πολιτεία των ΗΠΑ. Στο ποτήρι το χρώμα είναι ένα εκρηκτικό βιολετί. Στη μύτη είναι πολύ πιο αρωματικό από τα Γαλλικά  Cabernet Franc. Στο στόμα είναι πιο φρέσκο, πιο τραγανό, μαλακό, με παλέτα από κόκκινα σμέουρα, κεράσια, βότανα, καπνό και μπαχαρικό.
Labyrinth 99/10 - Domaine Skouras, GreeceH solera έκδοση του Μέγα Οίνου, εδώ έχουμε ένα κρασί που παράχθηκε από τα έτη 1999 μέχρι 2010. Είναι αρκετά σπάνιο, μόνο 400 φιάλες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Ένα κρασί που κανονικά θέλει 10 και πλέον ώρες στην καράφα σύμφωνα με τον παραγωγό. Ένα τρομερά πολύπλοκο κρασί που εξελίσσεται με το χρόνο. Αποξηραμένα φρούτα, ώριμα φρούτα του δάσους, σοκολάτα και γήινα αρώματα, κάποια ίχνη πτητικής οξύτητας και ανθικά αρώματα εναλλάσσονται και δημιουργούν ένα πολύπλοκο γευστικό προφίλ. Το στόμα είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο, με καλή δομή, μεταξένιες τανίνες και φοβερής διάρκειας επίγευση.   

Σχόλια