10 κρασιά για την άνοιξη

Η πρόωρη καλοκαιρία του τελευταίου διαστήματος, αρκετά ωραίες μέρες με ένα ζεστό ήλιο το μεσημέρι και ένα παρατεταμένο σούρουπο, είναι μία υπενθύμιση ότι τελικά έφτασε η άνοιξη. Αμέσως αλλάζει και η διάθεσή μας. Φοράμε πιο ελαφρά ρούχα, τρώμε ελαφρύτερα γεύματα και πίνουμε ελαφρότερα κρασιά. Ταυτόχρονα τα περισσότερα οινοποιεία εμφιαλώνουν τα λευκά και τα ροζέ της προηγούμενης χρονιάς, οπότε είναι η τελευταία ευκαιρία για εμάς που μας αρέσουν τα παλαιωμένα κρασιά να βρούμε κάτι από παλαιότερες χρονιές στην αγορά. 

Παρακάτω υπάρχει μία λίστα κρασιών που θεωρώ ότι ταιριάζουν με την εποχή. Όπως τονίζω συνήθως, το παρακάτω άρθρο δεν αποτελεί επ' ουδενί πρόταση αγοράς, αφορά κρασιά που ικανοποίησαν το οινικό γούστο του γράφοντα, είτε γιατί ήταν κάτι εξαιρετικά, είτε γιατί ήταν κάτι το πρωτόγνωρα (όσο πρωτόγνωρο μπορεί να είναι ένα κρασί). Επίσης το παρακάτω άρθρο δεν αποτελεί την προσπάθεια προώθησης κάποιου οινοποιείου, ή δικτύου διακίνησης (όπως συνηθίζεται τελευταίως). Οι μοναδικοί περιορισμοί που μπήκαν στην λίστα ήταν α) τα κρασιά να είναι ελληνικής παραγωγής και β) να συμμετέχει μόνο ένα κρασί ανά παραγωγό. 

Οινοποιείο Ντούγκος - Μεθ' Υμών Acacia 2016

Ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν βαρέλι ακακίας. Σε σχέση με το δρύινο βαρέλι το βαρέλι της ακακίας αφήνει μία πιο διακριτική υπογραφή, με περισσότερο ανθικό χαρακτήρα. Το κρασί έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα, με φρέσκα κι εξωτικά κίτρινα φρούτα και εσπεριδοειδή. Λιπαρό, πλούσιο στόμα, κρυστάλλινη οξύτητα, με μακρά επίγευση. Τελικά η επιλογή του βαρελιού δικαιώνει τον παραγωγό.


Τετράμυθος - Μηλιά Λευκή 2015

Ένα Sauvignon Blanc που ισορροπεί ανάμεσα στον Παλιό και στον Νέο Κόσμο. Χρώμα χρυσοκίτρινο, αρώματα εσπεριδοειδών αλλά και τροπικών φρούτων, διανθισμένα με νότες ανθικές, βοτανικές και βανίλιας. Γεμάτο στόμα, δροσιστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Ιδανικό να συνοδεύσει λευκά κρέατα, ψάρια και μαλακά λευκά τυριά.

Ζαφειράκης - Πρόποδες 2016

Ένα ελληνικό κρασί με έντονα γαλλικό χαρακτήρα. Ζυμώνει και στη συνέχεια ωριμάζει για 12 μήνες σε ξύλινες δεξαμενές των 2400 λίτρων με χρήση αποκλειστικά ιθαγενών ζυμών. Ως αποτέλεσμα στο κρασί υπάρχουν διακριτικά άρωμα ξύλου που όμως είναι πολύ καλά ενσωματωμένα στο κρασί. Στο στόμα κυριαρχεί ένας ορυκτός χαρακτήρας που θυμίζει τσακμακόπετρα, χαρακτηριστικός στα περισσότερα κρασιά του οινοποιείου.  Φινετσάτο κρασί με μέτριο όγκο, πολύ καλή οξύτητα, αλλά και ισορροπία. 


Δουλουφάκης - Αφρώδης Λευκός 2015 

Διαφημίζεται ως το πρώτο αφρώδες κρασί, παρασκευασμένο με τη méthode traditionnelle, από 100% Βιδιανό. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να διαφημιστεί ως ένα πολύ καλό αφρώδες κρασί. Το δύσκολο έργο του παραγωγού ήταν να παντρέψει την οξύτητα και τη λιπαρότητα του Βιδιανου με τις φυσαλίδες. Παρόλα αυτά  τα κατάφερε μια χαρά. Το χρώμα στο ποτήρι είναι ελαφρώς κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Ο αφρισμός είναι εξαιρετικός και έντονος, με συνεχόμενο “κορδόνι” από μικρές φυσαλίδες. Εκεί όμως που ξεκινά το μεγάλο ενδιαφέρον είναι όταν το πλησιάσεις στη μύτη σου. Μύτη πολύπλοκη, με τα αρώματα της ζύμωσης να κυριαρχούν ενώ στο υπόβαθρο ανιχνεύει κανείς λευκόσαρκα φρούτα και νύξεις πυρηνόκαρπων. Στόμα δροσιστικό από τη ζωηρή οξύτητα και μέτρια(+) επίγευση. Για πρώτη προσπάθεια είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Pure Santorini 2014

Ένα από τα καταφανή οινικά εγκλήματα στην Ελλάδα είναι η κατανάλωση υπερβολικά φρέσκων λευκών κρασιών και ειδικά των κρασιών της Σαντορίνης. Ο λιτός γεμάτος γωνίες χαρακτήρας της νιότης τους μετά από μερικά χρόνια αλλάζει και μετατρέπονται σε πραγματικά μεγάλα κρασιά. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα κρασί πολύ υψηλού επιπέδου με χρυσοκίτρινο χρώμα, αυστηρή μύτη όπου ξεχωρίζουν εσπεριδοειδή και λευκόσαρκα φρούτα μέσα σε ένα ορυκτό υπόβαθρο. Στο στόμα η κοφτερή οξύτητα της νιότης παραμένει απλά τώρα φαίνεται πιο δεμένη με το υπόλοιπο κρασί, δίνοντας έτσι ένα τρομερά ισορροπημένο αποτέλεσμα. Γεμάτο στόμα, αλλά ταυτόχρονα φινετσάτο, με την ορυκτότητα να είναι σε πρώτο πλάνο. Τέλος στην μακρά επίγευση κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή.

Οινογένεσις - Φεγγίτες Ροζέ 2017

Άλλο ένα ελληνικό κρασί με γαλλικό χαρακτήρα. Χρώμα ανοιχτό σομόν με μοβ ανταύγειες και έντονα ανθική μύτη. Στόμα ευχάριστο, φρουτώδες, γεμάτο, με πολύ καλή οξύτητα και διάρκεια. Προσοχή δεν έχει φτιαχτεί για απεριτίφ. Προτιμά να συνοδεύει φαγητό, κυρίως ελαφριά πιάτα ζυμαρικών και ριζότο, αλλά και  πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.


Oenops Wines - Απλά Ροζέ 2017

Ένα περίεργο blend (Ξινόμαυρο με Cabernet Sauvignon) που δύσκολα δίνει  καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά ο Νίκος Καρατζάς τόλμησε και από το αποτέλεσμα δικαιώνεται. Χρώμα σομόν με πορτοκαλί ανταύγειες. Μύτη κομψή, με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας ντομάτας, ανθικές-βοτανικές νύξεις. Στόμα δροσερό με πολύ καλή οξύτητα, που ακολουθεί τη μύτη. Μέτριας διάρκειας τελείωμα. Ταιριάζει με τα περισσότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας αλλά και πίτσες, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.


Διαμαντάκος - Νάουσα 2015 

Μία Νάουσα που ισορροπεί ανάμεσα σε αυτό που συνηθίσαμε να λέμε νέο και παλιό στυλ οινοποίησης. Χρώμα ρουμπινί, μύτη πολύπλοκη με αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες πάστας ελιάς και αρώματα από το βαρέλι (βανίλια και γλυκά μπαχάρια) που όμως δεν ενοχλούν. Στόμα κομψό και πολύπλοκο που ακολουθεί τη μύτη. Αρκετά τανικό, χωρίς όμως οι τανίνες να γίνονται ενοχλητικές με εξαιρετική οξύτητα και μακρύ τελείωμα. Σίγουρα αυτό το κρασί μπορεί να παλαιώσει μία 5ετία ακόμη αλλά και τώρα είναι απολαυστικό, ειδικά συνοδεύοντας λιπαρά κρέατα όπως ο πασχαλινός οβελίας. 

Αμπελώνες Θυμιόπουλου - Terra Petra Ραψάνη 2015

Μία νέα πρόταση από αμπελώνες ηλικίας 15-50 ετών σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο στην περιοχή της Ραψάνης. Χρώμα ρουμπινί, με μύτη μέτριας έντασης όπου κυριαρχούν αρώματα κόκκινων μικρών φρούτων και γλυκά μπαχάρια με ανθικές-βοτανικές νύξεις σε ένα υπόβαθρο όπου κυριαρχεί το βαρέλι, χωρίς όμως να επιβάλλεται στο σύνολο. Στο στόμα ξεχωρίζει η υψηλή οξύτητα καθώς και η υποδειγματική ισορροπία. Οι τανίνες είναι παρούσες χωρίς όμως να γίνονται επιθετικές ή να κουράζουν. Η γευστική παλέτα ακολουθεί τη μύτη μόνο που εδώ το βαρέλι βγαίνει ελάχιστα πιο έντονο. Τέλος η επίγευση είναι μακρά και ευχάριστη. Μία ακόμη καλή πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι.


Οινοποιία Αϊβαλή - Deux Dieux 2015 

Αν και πρόκειται για ένα οινικό βρέφος, έπρεπε να το δοκιμάσω. Ένα νέο blend από Αγιωργίτικο και Syrah από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Νεμέας (τα προηγούμενα χρόνια είχε κυκλοφορήσει ως Blend Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon). Χρώμα ρουμπινί, αδιαπέραστο, με μοβ ανταύγειες. Μύτη σύνθετη με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, γλυκά μπαχάρια και αρώματα από το βαρέλι (βανίλια και καπνός). Στόμα συμπυκνωμένο, χωρίς όμως να σε λιγώνει, παρά το υψηλό αλκοόλ, μιας που η οξύτητα καταφέρνει να το ισορροπήσει. Μαλακές αλλά αισθητές τανίνες και επίγευση μακρά και πολύπλοκη. Συμβουλή μου είναι να το περιμένετε 2-3 το ελάχιστο πριν το καταναλώσετε. 

Σχόλια