Η ενδεκάδα των Οινοφίλων

Σε κάθε οινικό event, σε κάθε συνάθροιση οινοφίλων, σε κάθε γευσιγνωσία συναντάς ένα πολύχρωμο πλήθος ανθρώπων που ενδιαφέρονται, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο για το κρασί. Αρκετοί από αυτούς είναι απλοί οινόφιλοι, αλλά κάποιοι έχουν και επαγγελματική σχέση με το κρασί. Με τον καιρό διαπιστώνεις ότι μπορείς να κωδικοποιήσεις τις συμπεριφορές τους και να τους κατατάξεις σε κατηγορίες. Οπότε αν παρακάτω αναγνωρίσετε τον εαυτό σας μην τρομάξετε. Το άρθρο αυτό δεν έχει γραφεί προσωπικά για εσάς, δεν είστε οι μοναδικοί, υπάρχουν και άλλοι με τα ίδια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Φυσικά κάποιοι χαρακτήρες μπορεί να αποτελούν ένα συνδυασμό τον παρακάτω κατηγοριών.

α) Ο τύπος "μόνο το κόκκινο είναι κρασί". Θεωρεί ότι αν το κρασί δεν είναι τανικό με γεμάτο σώμα και 14% αλκοόλ τουλάχιστον δεν αξίζει να το πιει. Το λευκό κρασί δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του, ενώ αν του μιλήσεις για ροζέ κρασί θα σε κοιτάξει περίεργα λες και έχεις κάποιο πρόβλημα. Μην του μιλήσετε επίσης για επιδόρπιους ή αφρώδεις οίνους. Ιδιαίτερη αδυναμία στα super τανικά κρασιά που μουδιάζουν το στόμα σαν νοβοκαΐνη.

β) Ο τύπος "ένα ελαφρύ ροζέ". Βρίσκεται στον αντίποδα με τον προηγούμενο. Δε βάζει με τίποτα κόκκινο κρασί στο στόμα του. Προτιμά τα ελαφρά λευκά, αλλά βρίσκεται στο στοιχείο του με το ροζέ κρασί, ειδικά όταν αυτό έχει μερικά υπολειπόμενα σάκχαρα. Από αφρώδεις οίνους πίνει μόνο ότι γλυκίζει στο στόμα. Ιδιαίτερη αδυναμία στα κρασιά τύπου bubblegum. 


γ) Ο τύπος "νέο βαρέλι". Του αρέσουν κρασιά με έντονο νέο βαρέλι, ειδικά τα κρασιά που έχουν υποστεί μηλογαλακτική ζύμωση. Του αρέσουν τα αρώματα του βουτύρου, της σοκολάτας, του κακάο και του καπνού. Δεν μπορεί επ' ουδενί να δοκιμάσει κρασί, ειδικά λευκό, που δεν έχει περάσει από βαρέλι. Θεωρεί οτιδήποτε καταναλώνεται χωρίς να έχει περάσει από βαρέλι ως ξύδι. Ιδιαίτερη αδυναμία στα Chardonnay που έχουν περάσει 12 τουλάχιστον μήνες σε αμερικάνικο βαρέλι.

δ) Ο αντισυμβατικός τύπος. Δοκιμάζει ότι πιο περίεργο υπάρχει. Natural wines, orange wines, κρασί ζυμωμένο σε αμφορείς, σπάνιες ποικιλίες, περίεργες οινοποιήσεις, Sherry, Porto, Vin Jaune είναι το φόρτε του. Μην του δώσετε να δοκιμάσει συνηθισμένα κρασιά του εμπορίου. Απεχθάνεται τα κρασιά μαζικής παραγωγής, προτιμά κρασιά από μικρά κτήματα και δε δέχεται μύγα στο σπαθί του.  Ιδιαίτερη αδυναμία στα βιοδυναμικά κρασιά.

ε) Ο τύπος του ξερόλα. Γυρνά από event σε event με ένα σημειωματάριο όπου σημειώνει τα πάντα. Ζαλίζει τους παραγωγούς με ερωτήσεις, που συνήθως της απαντά ο ίδιος. Προβάλει προς τα έξω μία προσωπικότητα γνώστη. Στην καλύτερη είναι ημιμαθής, στη χειρότερη δεν ξέρει που του παν τα τρία. Δεν τον ενδιαφέρει να μάθει, απλά να φανεί προς τα έξω ότι είναι ειδήμων επί παντώς οινικού θέματος.  Ιδιαίτερη αδυναμία στον εαυτό του.

στ) Ο τύπος του υγιεινιστή. Γυμνάζεται ανελλιπώς, πίνει συντηρητικά, κυρίως ελαφρά κόκκινα κρασιά. Παρόλα αυτά του αρέσει η ενασχόληση με το κρασί. Λειτουργεί στερεοτυπικά, επισκέπτεται μόνο συγκεκριμένους οινοποιούς και δύσκολα θα δοκιμάσει κάτι καινούριο. Το κακό είναι ότι σταματά να πίνει μετά το δεύτερο ποτήρι. Ιδιαίτερη αδυναμία στα ήπια Merlot.

ζ) ο τύπος του σνομπ γευσιγνώστη. Θεωρεί ότι έχει την αλάθητη μύτη και το αλάθητο στόμα. Μπορεί να αναγνωρίσει 50 διαφορετικά αρώματα σε κάθε κρασί, και να σου γράψει 5 σελίδες περιγραφή για την entry level ετικέτα του κάθε κτήματος. Ιδιαίτερη αδυναμία στα κρασιά μονόκερους που τα ΄χει δοκιμάσει μόνο αυτός κι έτσι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εκφράσουν γνώμη.

η) ο τύπος του ταξιδεμένου. Έχει γυρίσει τον μισό κόσμο και έχει επισκεφτεί οινοποιεία και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Κάθε φορά που δοκιμάζει ένα κρασί το συγκρίνει με τα κρασιά που έχει δοκιμάσει στα ταξίδια του και θα σου επισημάνει ότι δεν είναι τόσο καλό όσο ότι έχει δοκιμάσει στο 3ο του ταξίδι στην Ιταλία στο οινοποιό του XYZ χωριού. Ιδιαίτερη αδυναμία στο κρασί αλλά και στα ταξίδια.

θ) ο τύπος του hardcore οινόφιλου. Συνήθως ηλικίας άνω των 40, έχει στο κελάρι του περισσότερα κρασιά από τα περισσότερα εστιατόρια. Μπορεί να φαίνεται snob και συνήθως είναι ανοικτός μόνο σε συζητήσεις υψηλού οινικού επιπέδου. Συνήθως έχει εμμονές με συγκεκριμένες οινικές περιοχές (Bordeaux, Bourgogne, Alsace, Tuscan κλπ) και γνωρίζει λεπτομερώς κτήματα και τρύγους. Ιδιαίτερη αδυναμία στο κελάρι του. 


ι) ο τύπος του κοινωνικού οινόφιλου. Έχει πιο πολλούς φίλους στα social media και από τηλεπερσόνες. Ανεβάζει φωτογραφία στο Instagram κάθε φορά που ανοίγει ένα μπουκάλι, κοινοποιεί στο facebook τα winebar και τα εστιατόρια που επισκέπτεται, ανεβάζει κριτικές στο trip advisor, κοινοποιεί σε όλους την μπριζόλα που του σέρβιραν. Ιδιαίτερη αδυναμία στα like.


ια) ο τύπος "αγγαρεία κάνω ποινήν εκτίω". Εργαζόμενος στο χώρο του κρασιού ο οποίος επιστρατεύθηκε για να επανδρώσει το stand κάποιου παραγωγού ή για να κάνει κάποια γευσιγνωσία. Βαριέται που ζει και βγαίνει τόσο στο βλέμμα όσο και στην συμπεριφορά του. Ιδιαίτερη αδυναμία στην γκρίνια.


Σχόλια