Κρασί το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι, έφτασε επιτέλους μετά από ένα βαρύ χειμώνα. Το θερμόμετρο έχει ανέβει τις τελευταίες μέρες αρκετά πάνω από τους 30°C και ήδη βιώσαμε τους πρώτους μίνι καύσωνες, Ταυτόχρονα αλλάζει σιγά σιγά η διάθεσή μας, και αρχίζουμε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες του καλοκαιριού. Τρώμε πιο ελαφρά φαγητά, βασισμένα στα λαχανικά της εποχής,  ενώ την τιμητική τους έχουν και τα ψάρια, μικρά και μεγάλα, αλλά και τα θαλασσινά. Παράλληλα η καλοκαιρία βοηθά όσους θέλουν να επιδοθούν στην ευγενή τέχνη του barbecue. Το θέμα όμως είναι όχι το τι τρώμε, αλλά το τι πίνουμε.
Όσο αναφορά τα λαδερά της ελληνικής κουζίνας, τα πράγματα είναι απλά. Ένα ροζέ κρασί θα ταιριάξει απόλυτα. Προτιμήστε ένα κρασί από τον Ελληνικό αμπελώνα, μιας που πλέον υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για όλα τα γούστα (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για τα ροζέ κρασιά). Ένα άλλο παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο είναι τα τηγανιτά λαχανικά. Μια χρυσή κρούστα από τηγανισμένο κουρκούτι περιβάλει καλοκαιρινά λαχανικά, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, και γιατί όχι ντομάτες, που έχουν τηγανιστεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο ιδανικός συνδυασμός θα ήταν ένα ελαφρύ, φρουτώδες λευκό κρασί με αρκετή οξύτητα. Κι εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές, τόσο από ξενικές ποικιλίες (Sauvignon Blanc, Chardonnay δεξαμενής) όσο και ελληνικές (Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιές με μεγάλη οξύτητα). 
Για τα ψάρια και τα θαλασσινά που έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι υπάρχουν και πάλι πολλές εναλλακτικές. Τα όστρακα ζητάνε κρασιά με μεγάλη οξύτητα, και βρίσκουν το καλύτερο ταίρι τους στα ξηρά αφρώδη κρασιά. Η "παραδοσιακή" αστακομακαρονάδα ή γαριδομακαρονάδα συνδυάζονται με ένα πλούσια λευκά κρασιά (ένα Chardonnay ή μία Σαντορίνη με βαρέλι) ή με ροζέ. Τα μεγάλα λευκόσαρκα ψάρια από την άλλη μπορεί να συνδυαστούν τόσο με ένα Chardonnay ή με μία Σαντορίνη. Στα λιπαρά ψάρια με σκούρο κρέας το ταίριασμα εξαρτάται από το πως μαγειρεύονται. Το παραδοσιακό Ελληνικό πλακί ζητάει ένα σκουρόχρωμο ροζέ κρασί ή ακόμη και ένα ελαφρύ κόκκινο. Τα λεμονάτα λιπαρά ψάρια από την άλλη ζητάνε μία αντίστοιχα έντονη γεύση οπότε μία παλαιωμένη ελαφρώς οξειδωτική βαρελίσια Σαντορίνη θα ταιριάξει απόλυτα. Τέλος όσοι προτιμούν τα ψάρια με κόκκινη σάρκα (τόνος, ξιφίας) ας κοιτάξουν ένα ελαφρό κόκκινο κρασί.
Ο συνδυασμός κρασιού με ψητά κρέατα αποτελεί ένα πιο δύσκολο έργο. Το καθιερωμένο Καλοκαιρινό barbecue όπου διάφορα κρέατα ψήνονται στη σχάρα είναι ένας σχετικά απλός τρόπος μαγειρέματος. Υπάρχει ένα μόνο κύριο συστατικό (συνήθως μια πρωτεΐνη), αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι τα καρυκεύματα, οι μαρινάδες, και οι σάλτσες. Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού για να το συνδυάσετε με κρέατα στη σχάρα, εξαρτάται από δύο παράγοντες: Πρώτον, πόσο πλούσια είναι η πρώτη ύλη και, αφετέρου, ποια είναι η κυρίαρχη γεύση. Για τα ελαφρύτερα κρέατα - όπως το κοτόπουλα αλλά ακόμη και για τα άσπρα ψάρια και τα λαχανικά - επιλέξτε ένα ελαφρό κρασί που δε θα σκεπάσει τις γεύσεις. Για πιο έντονα κρέατα - λουκάνικα, μπιφτέκια, μπριζόλες - επιλέξτε ένα πιο στιβαρό κρασί. Όσο αναφορά τώρα για την κυρίαρχη γεύση. Για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες και το αρνί  - ακόμα και αν μαρινάρονται εκ των προτέρων - η κυρίαρχη γεύση θα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο το κρέας. Θέλουμε λοιπόν ένα κόκκινο κρασί με δομή, αλλά που θα μπορεί να σερβιριστεί σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία από το κανονικό. Με πρώτες ύλες όπως το κοτόπουλο το οποίο συνδυάζεται με έντονες σάλτσες, όπως σάλτσα μπάρμπεκιου, ή γαρίδες με μία σάλτσα βινεγκρέτ με σκόρδο και καυτερή πιπεριά, η σάλτσες ή τα καρυκεύματα είναι μακράν η κύρια γεύση του πιάτου και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επιλογή του κρασιού. Μια πιο καυτερή σάλτσα ίσως ζητάει ένα κρασί με λίγα υπολειπόμενα ζάχαρα για να ισορροπήσει τη γεύση.

Τα δικά μου κρασιά για το καλοκαίρι...

Χατζηδάκης Αηδάνι

Μπορεί η Σαντορίνη να έχει το όνομα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το Αηδάνι έχει τη χάρη. Χρώμα χρυσοκίτρινο, εντυπωσιακή μύτη, όχι αυστηρή, όπου τα εσπεριδοειδή, συνδυάζονται με εξωτικών φρούτων και νότες ορυκτότητας/μεταλλικότητας. Στο στόμα ξεχωρίζει η ζωηρή οξύτητα, η φοβερή ισορροπία, και η πολυπλοκότητα.  Μεγάλη και ευχάριστη επίγευση. Συνοδεύει άριστα ψάρια και θαλασσινά και λευκόσαρκα κρέατα χωρίς έντονες σάλτσες, δε θα πει όμως όχι και σε ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, καλοκαιρινά ριζότο, αλλά και φρέσκα λευκά τυριά. Ένα κρασί πασπαρτού.

Ζαφειράκης Logos


Ένα από τα καλύτερα ελληνικά Chardonnay. Χρώμα κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων με νότες βοτανικότητας (ρίγανη και βασιλικός). Στο στόμα ξεχωρίζει η καταπληκτική οξύτητα και η μεταλλικότητα. Το όλο σύνολο είναι τρομερά ισορροπημένο και πληθωρικό. Πολύ μακρά επίγευση. Ιδανικό συνοδευτικό για όστρακα, θαλασσινά, ψάρια, λευκά κρέατα, λαχανικά, πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά.

Τρουπής Τομή Λευκό

Ένα Μοσχοφίλερο που έχει περάσει από βαρέλι. Αχυροκίτρινο χρώμα. Στη μύτη τα τυπικά αρώματα του μοσχοφίλερου συνδυάζονται με αρώματα εσπεριδοειδών και ανθικές νότες. Το βαρέλι έχει ενσωματωθεί υπέροχα δίνοντας στη μύτη ένα ελαφρύ άρωμα φρυγανισμένου ψωμιού και στο στόμα μία καλή λιπαρότητα. Στο στόμα όμως αυτό που κυριαρχεί είναι η τυπική οξύτητα του μοσχοφίλερου. Μακρύ και ευχάριστο τελείωμα. Ακόμη ένα κρασί μπαλαντέρ αφού μπορεί να συνοδεύσει λεμονάτα κρέατα, ψητά λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, αλλά και ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες.

Κυρ Γιάννη Ακακίες Sparkling

Ένα ημιαφρώδες κρασί από το Αμύνταιο. Λαμπερό ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα, και έντονο αφρισμό. Ζωηρή μύτη με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ενώ στο φόντο μπορεί κάποιος να ανιχνεύσει γλυκό ντομάτα. Στο στόμα τα υπολειπόμενα ζάχαρα (το κρασί είναι ημίξηρο) εξισορροπούνται από την πολύ καλή οξύτητα. Μέτριο σώμα και σχετικά χαμηλό αλκοόλ με τα αρώματα της μύτη να περνάνε στο στόμα. Ευχάριστη και φρουτώδης επίγευση. Iδανικό συνοδευτικό σε πιάτα μεσογειακής (ελληνικής, ιταλικής, ισπανικής) αλλά και της ασιατικής κουζίνας, ψάρια όπως ο σολομός, διάφορα μεζεδάκια (finger food). Επίσης πίνεται και σκέτο σαν απεριτίφ.

Δουλουφάκης Δάφνιος Ερυθρός

Το απόλυτο value for money ελληνικό ερυθρό κρασί απ΄την κρητική ποικιλία Λιάτικο. Ωριμάζει 8 μήνες, κατά 50% σε μεγάλα βαρέλια γαλλικού δρυ και κατά 50% σε βαρέλια 225lt  τρίτης ή και τέταρτης χρήσης. Χρώμα ρουμπινί, όχι όμως βαθύ. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα αποξηραμένων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, ενώ στο υπόβαθρο εντοπίζεις πάστα τομάτας και δέρμα.  Στο στόμα η πρώτη εντύπωση είναι το μέτριο  σώμα,  η καλή οξύτητα,  αλλά και οι μαλακές τανίνες  που του δίνουν μία φινέτσα. Δοκιμάστε σε ελαφρώς πιο χαμηλή θερμοκρασία από το συνηθισμένο (16°C-17°C).  Συνοδεύει άριστα το καλοκαιρινό μας barbecue αλλά και μαγειρευτά κρέατα και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.

Υστερόγραφο

Το παραπάνω άρθρο επ' ουδενί λόγο δεν αποτελεί πρόταση αγοράς. Αποτελεί μια προσωπική οινική καταγραφή. Η δική μου πρόταση είναι να δοκιμάσετε όσα περισσότερα ελληνικά κρασιά μπορείτε και να βρείτε ποια ταιριάζουν στο προσωπικό σας γούστο.

Σχόλια