Ανοιχτές Πόρτες 2015 Αμύνταιο - Σιάτιστα Μέρος ΙΙΙ, Κτήμα Διαμαντή

Το Οινοποιείο Διαμαντή ήταν ο τελευταίος σταθμός της εξόρμησής μας στις Ανοιχτές Πόρτες. Το Οινοποιείο Διαμαντή, το οποίο πιθανόν να μην έχετε ξανακούσει, βρίσκεται στη Σιάτιστα. Είναι ένα από τα παραδοσιακά οινοποιεία (κελάρια) της περιοχής, το οποίο τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλα βήματα ώστε να μπει στον σύγχρονο οινικό χάρτη. Τα Σιάτιστα είναι μία από τις τελευταίες περιοχές της χώρας μας όπου συνυπάρχουν ακόμη τα σύγχρονα οινοποιεία και παραδοσιακά κελάρια. 
Το παραδοσιακό κελάρι του οινοποιείου Διαμαντή
Το βασικό κρασί που παρήγαγαν αυτά τα παραδοσιακά κελάρια από το 18ο αιώνα, ήταν το Λιαστό γλυκό κρασί, το οποίο πούλαγαν κυρίως στο εξωτερικό. Οι αμπελώνες τους αποτελούνται κυρίως από τρεις ποικιλίες, το Ξινόμαυρο, το Μοσχόμαυρο και τέλος μία ποικιλία που βρίσκεται μόνο στην περιοχή το Νιγρικιώτικο. Πέρα από αυτές τις ποικιλίες στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς παλαιά κλίματα από άλλες λιγότερο γνωστές ποικιλίες όπως Σκλήθρο, Αλεποουρά, Νεροντεμπίνα, Χονδρόμαυρο κλπ. Σε αυτήν την σχετικά αποκλεισμένη γεωγραφικά περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, που έχει ένα ιδιαίτερο κλίμα (ηπειρωτικοί ψυχροί χειμώνες και θερμά καλοκαίρια στα ορεινά, αλλά και πιο ήπιο κλίμα στα πεδινά), όλες αυτές οι ποικιλίες προσαρμόστηκαν με την πάροδο του χρόνου και άρχισαν να δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κρασιά. 
Τοποθετώντας τα σταφύλια στις ηλιάστρες.
Το σύγχρονο οινοποιείο Διαμαντή βασίστηκε σε αυτή την παράδοση. Χρησιμοποιεί τις τρεις βασικές ποικιλίες της περιοχής (Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Νιγρικιώτικο) Παράγει ακόμη τον Λιαστό Οίνο της περιοχής σε μια όμως πιο σύγχρονη και πιο προσεγμένη έκδοση. Όλα ξεκινούν με την αυστηρή επιλογή των σταφυλιών, που έτσι κι αλλιώς προέρχονται από αμπελώνες με χαμηλή στρεμματική απόδοση (400 κιλά το στρέμμα). Τα σταφύλια στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικά ξηραντήρια (ξύλινες κατασκευές που ονομάζονται ηλιάστρες) όπου θα μείνουν για τους επόμενους τρεις μήνες. Όλο αυτό το διάστημα το σταφύλι αφυδατώνεται και τα σάκχαρα συμπυκνώνονται. Ακολουθεί ο εκραγισμός των αποξηραμένων σταφυλιών και ο ελάχιστος χυμός που παράγεται θα μπει σε δρύινα βαρέλια όπου θα ζυμωθεί και θα παραμείνει για τουλάχιστον 5 χρόνια να ωριμάσει. Στην πράξη το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει και την 20ετία (υπάρχουν και τέτοια βαρέλια στο κελάρι). Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις με λόγια την απόλαυση που σου προσφέρει ένα τέτοιο κρασί. Έχει μια τρομερά πολύπλοκη και συμπυκνωμένη γευστική παλέτα με αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, σαγηνευτικά αρώματα και μια ζεστή βελούδινη αίσθηση στο στόμα με μια πολύ ευχάριστη οξύτητα που σου αφήνει μία τρομερά μακρά επίγευση.
Το αποξηραμένο σταφύλι όταν βγαίνει από τις ηλιάστρες.
Πέρα όμως από το Λιαστό, στο οινοποιείο Διαμαντή παράγεται μία ολοκληρωμένη σειρά κρασιών βασισμένα σε τοπικές αλλά και ξένες ποικιλίες τις οποίες καλλιεργούν στον αμπελώνα τους. Έτσι έχουμε το Λευκό Διαμαντή (Blanc de noir οινοποίηση από την ποικιλία Μοσχόμαυρο), το Ροζέ Διαμαντή (ένα blend 90% Μοσχόμαυρο και 10% Ξινόμαυρο), τον Ερυθρό Διαμαντή (ένα blend από Cabernet Sauvignon, Merlot και Μοσχόμαυρο) και δύο κρασιά έκπληξη το "Άρωμα Γης", ένας λευκός φυσικός γλυκός οίνος που παράγεται από λιαστά σταφύλια όμως συσκευάζεται μόνο σε μπουκάλια των 187ml, και ένας μονοποικιλιακός ερυθρός οίνος από Ξινόμαυρο.
Το Άρωμα Γης στη συσκευασία των 187ml.
Το Άρωμα Γης παράγεται από τις λευκές μοσχάτες ποικιλίες του κτήματος στις οποίες γίνεται η ίδια κατεργασία με τα σταφύλια του λιαστού (απλώνονται και αυτές στις ηλιάστρες για να αποξηραθούν), Ο χυμός αυτών των σταφυλιών χρησιμοποιείται για να παραχθεί αυτό το ιδιαίτερο λευκό γλυκό κρασί, στο γευστικό προφίλ του οποίου επικρατούν τα άνθη εσπεριδοειδών, ενώ η οξύτητα του κρατάει ισορροπεί με την γλυκύτητα και το κάνει πολύ ένα πολύ καλό επιδόρπιο οίνο, ή ακόμη και απεριτίφ. Η συσκευασία προδίδει ότι προορίζεται κυρίως για την αγορά των Wine Bars, θα προτιμούσα όμως να το βρω και σε κανονική συσκευασία των 750ml. Επίσης θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να περάσει ένα τέτοιο κρασί από βαρέλι.
Το Ξινόμαυρο Διαμαντή.
Η πραγματική αποκάλυψη όμως ήταν ο ερυθρός οίνος από Ξινόμαυρο. Τα σταφύλια προέρχονται από διάφορους κλώνους του Ξινόμαυρου μετά από αυστηρή επιλογή. Το χρώμα είναι ρουμπινί λαμπερό. Το κρασί θέλει λίγο αερισμό στην αρχή, αλλά μετά από λίγο αρχίζει να βγάζει αρώματα κόκκινων και σκούρων φρούτων σε ένα υπόβαθρο από γήινα αρώματα. Στο στόμα η οξύτητα ισορροπεί με το αλκοόλ και τις τανίνες κάνοντας το κρασί ευχάριστο χωρίς να κουράζει. Το γευστικό μπουκέτο είναι περίπου το ίδιο με το αρωματικό δυναμικό, αρκετά συμπυκνωμένο και ενισχυμένο από μία ορυκτότητα. Η αρκετά μακρά επίγευση ολοκληρώνει την πολύ καλή εικόνα. Σίγουρα ένα εντελώς διαφορετικό σε χαρακτήρα Ξινόμαυρο.
Ο Λιαστός Διαμαντή στη νέα του συσκευασία.
Λίγο πριν φύγουμε ο Δημήτρης Διαμαντής μας παρουσίασε ένα άλλο διαμάντι. Το παλαιωμένο απόσταγμά του από Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο. Τα στέμφυλα που περισσεύουν από την οινοποίηση πηγαίνουν στο παραδοσιακό αποστακτήριο και το απόσταγμα που παράγεται μπαίνει σε βαρέλια που προέρχονται από τα γλυκά κρασιά του κτήματος. Το απόσταγμα μένει σε αυτά τα βαρέλια για 2 τουλάχιστον χρόνια όπου ωριμάζει και εμπλουτίζεται σε γεύσεις και αρώματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα που θυμίζει έντονα malt ουίσκι. Θα τολμούσα να πω ότι είναι καταπληκτικό.
Αυτό που κάνουν στο οινοποιείο Διαμαντή είναι κάτι μοναδικό. Διαφέρουν τόσο πολύ από το Κτήμα Καρανίκα και από το Κτήμα Άλφα. Βασισμένοι στην παράδοση πηγαίνουν την παραγωγή του κρασιού ένα βήμα μπροστά. Εκσυγχρονίζουν παλαιές τεχνικές και συνεχίζουν να παράγουν τα ίδια προϊόντα με τους προγόνους τους, δείχνοντας έτσι ότι το δρόμο και σε άλλους παραδοσιακούς παραγωγούς. Μακάρι να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο κι άλλοι μικροί παραδοσιακοί παραγωγοί!

Σχόλια