Τα γαλλικά κρασιά του Lidl μέρος ΙΙΙ (έξι μήνες μετά)

Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που η αλυσίδα supet market Lidl ξεκίνησε πανευρωπαϊκά την πώληση μεγάλων ποσοτήτων γαλλικού κρασιού επανερχόμαστε για να δούμε τι συμβαίνει με τα κρασιά που προωθεί. Έξι μήνες πριν παρουσιάσαμε την πρώτη σειρά κρασιών σε ένα άρθρο με δύο μέρη (εδώ το μέρος πρώτο και εδώ το μέρος δεύτερο). Τα συμπεράσματα ήταν ανάμικτα. Παρότι υπήρχαν κάποια αξιόλογα κρασιά, η συνολική εικόνα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.
Τι άλλαξε λοιπόν σε αυτό το διάστημα;
  • Πρώτον η γκάμα των κρασιών διευρύνεται και ανανεώνεται συνεχώς. Πλέον στα Lidl μπορείς να βρεις περισσότερα γαλλικά κρασιά από ότι σε μια εξειδικευμένη κάβα. Και πλέον υπάρχουν όχι μόνο φθηνά κρασιά, αλλά και κάποιες ετικέτες μέσης κατηγορίας τιμής.
  • Δεύτερον τα κρασιά αυτά απολαμβάνουν ιδιαίτερης προβολής στα ράφια των super market. Σε κάθε κατάστημα έχει διαμορφωθεί ένας ειδικά διακοσμημένος χώρος όπου προωθούνται ειδικά τα γαλλικά κρασιά.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η κύρια μάζα των κρασιών πηγαίνουν για πώληση σε πιο ώριμες αγορές (π.χ. Μεγάλη Βρετανία) κι έτσι στην Ελλάδα φθάνουν ελάχιστα από αυτά τα κρασιά και με κάποια χρονική καθυστέρηση. Παρόλα αυτά ο όγκος των κρασιών που καταλήγουν στην Ελλάδα είναι σημαντικός. Προφανώς δεν μπορεί κάποιος να δοκιμάσει όλες αυτές τις ετικέτες. Δοκιμάσαμε λοιπόν έξι νέες ετικέτες και παρουσιάζουμε τα συμπεράσματά μας:

Vallis Queyras - 2012 - Famille Chavin, Blanc I.G.P. (Viogner), 4,99€

Ένα κρασί από την ποικιλία Viognier με καταγωγή από την περιοχή Vaucluse στην κοιλάδα του Ροδανού, δίπλα από την Avignon στους πρόποδες των γαλλικών Άλπεων, μια περιοχή διάσημη για τα κόκκινα κρασιά της (μόνο το 3% των κρασιών της περιοχής είναι λευκά). Χρώμα ανοιχτό χρυσαφί και διαυγές. Έντονα αρώματα από λευκόσαρκα ροδάκινα και αχλάδια σε ένα ανθικό υπόβαθρο. Στο στόμα έχουμε έντονη τη γεύση των λευκόσαρκων φρούτων, αλλά και των άνθεων με νότες εσπεριδοειδών. Μέτρια προς καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση. Ένα ισορροπημένο και ιδιαίτερα αξιόλογο κρασί σε πολύ καλή τιμή.

Charles Muller & Fils Gewurztraminer - 2012 - Altenbourg de Bergbieten, Alsace Grand Cru, France, 8,99€

Το κτήμα βρίσκεται στην καρδιά της Αλσατίας στη μεσαιωνική πόλη του Bergheim. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1836 αλλά ήδη πολύ πριν, περίπου από το 1760, το κτήμα ήταν ένα γνωστό όνομα με κρασιά υψηλής ποιότητας με μεγάλη ωριμότητα και αρωματικό δυναμικό. Οι αμπελώνες έχουν έκταση 20 εκταρίων σε μια περιοχή με ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. Ο νέος ιδιοκτήτης Mark Pauly, Γερμανός που είχε εργασθεί στο κτήμα για 20 χρόνια, έχει αγοράσει περίπου 120 στρέμματα ακόμη από άλλα οινοποιεία στην γύρω περιοχή. Αρωματικά το κρασί έχει ελαφρώς πικάντικο άρωμα με νότες από λίτσι, τριαντάφυλλα και τα αχλάδια. Στο στόμα φαίνεται αρκετά νέο, με παλέτα από αρωματικά άνθη, λευκόσαρκα φρούτα και κάποιες πικάντικες νότες, μία ευχάριστη γλυκύτητα (το κρασί χαρακτηρίζεται off dry) και νότες από αμύγδαλο. Του λείπει όμως η οξύτητα που θα το καθιστούσε κορυφαίο. Από ότι φαίνεται το κρασί θα εξελίσσεται για μερικά χρόνια ακόμη. Συνοδεύει πιάτα ασιατικής κουζίνας αλλά και θαλασσινά. Μια καλή πρόταση, όχι όμως κορυφαία.

Château Marotte - 2012- Bordeaux Red Wine, 4,99€

Ένα κρασί από την περιοχή Cantois του Bordeaux με ποικιλιακή σύνθεση 30% Merlot και 70% Cabernet Sauvignon. Ένα κρασί αποτέλεσμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια του αμπελιού με χρώμα βαθύ κόκκινο ρουμπινί, αρώματα μαύρων φρούτων (κυρίως φραγκοστάφυλου) και βοτάνων (θυμάρι και μέντα) σε ένα υπόβαθρο αρωμάτων από το βαρέλι. Στο στόμα ξεχωρίζουν τα μαύρα και κόκκινα φρούτα, καθώς και τα αρώματα του βαρελιού. Μέτρια οξύτητα, χωρίς έντονες τανίνες και με καλή επίγευση. Το βαρέλι ήταν παραπάνω από ότι θα έπρεπε για τα γούστα μου. Αν είχε λιγότερο βαρέλι και λίγο περισσότερη οξύτητα θα μιλάγαμε για ένα πολύ καλό κρασί, σε χαμηλή τιμή. 

Château Cazat Beauchene - 2010 - Bordeaux Superior, 5,99€

Ένα Blend από 70% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon και 15% Cabernet Franc από την περιοχή του Bordeaux και συγκεκριμένα την πόλη Petit Palais, βόρεια των Saint Georges - Saint Emilion. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο Château (το Cazat και το Beauchene) που συνενώθηκαν μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Το κρασί χρειάζεται οπωσδήποτε αερισμό για μία - δύο ώρες. Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί,  με μέτριας έντασης αρώματα μαύρων φρούτων σε γήινο υπόβαθρο. Στο στόμα κυριαρχούν τα μαύρα φρούτα αλλά και οι έντονες τανίνες. Καλή οξύτητα και σώμα, είναι μάλιστα προφανές ότι έχει γίνει μηλογαλακτική ζύμωση. Πολύ τανικό για τα γούστα μου, πιθανόν να βελτιωθεί με το χρόνο, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ανέτοιμο. Ίσως αγοράσω ένα δύο μπουκάλια για να τα ανοίξω του χρόνου και να δω αν έχει εξελιχθεί. 

La Dame D Armens Saint-Émilion Grand Cru - 2010 - Malet Roquefort 12.99€

Ακόμη ένα κρασί από το Bordeaux, αυτή την φορά έχουμε ένα Grand Cru από την περιοχή του Saint Emilion με ποικιλιακή σύνθεση 70% Merlot, 20% Cabernet Franc και 10% Cabernet Sauvignon, Πρόκειται για το δεύτερο τη τάξη κρασί του κτήματος. Ο αμπελώνας είναι σήμερα 40 ετών και τα εδάφη του είναι αργιλοαμμώδη και ασβεστολιθικά. Η απόδοση είναι περίπου 400 λίτρα κρασί ανά στρέμμα και η συνολική έκταση του αμπελώνα είναι 160 στρέμματα. Η συγκομιδή γίνεται με πολλά διαδοχικά περάσματα έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα πρώτης ύλης. Στη συνέχεια μετά την οινοποίηση το κρασί μπαίνει σε βαρέλια από 12 μέχρι 16 μήνες (3/5 νέο βαρέλι και 2/5 σε παλιό βαρέλι).  Έτσι, σύμφωνα με τον παραγωγό, έχουμε ένα κρασί με καλή δομή, συμπυκνωμένο, φρουτώδες, με κομψές τανίνες και καλή οξύτητα με ορίζοντα παλαίωσης τουλάχιστον 10 χρόνια για να πάρουμε την καλύτερη δυνατή έκφραση αυτού του κρασιού. Στην πράξη τώρα στη μύτη ανιχνεύουμε βατόμουρο, μαύρη σταφίδα και μαύρο κεράσι, τα οποία εκφράζονται όμορφα και στο στόμα, Το κρασί είναι ισορροπημένο με καλή συμπύκνωσης και ωραίο γλυκερό τελείωμα (μάλλον λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ). Συνολικά ένα καλό και τίμιο κρασί, όχι όμως κορυφαίο.

Château du Cauze - 2010 - Saint-Émilion Grand Cru, 12,99€

Ακόμη ένα Grand Cru κρασί από την περιοχή του Saint Emilion, με ποικιλιακή σύνθεση 90% Merlot και 10% Cabernet Sauvignon με Cabernet Franc. Ένα από τα παλαιότερα κτήματα του Saint Emilion με πύργο, πάνω στα ερείπια του οποίου τον 18° αιώνα κτίστηκε ένα αρχοντικό. Το κτήμα, μαζί με το αρχοντικό, ανήκει από το 1986 σε μία Ολλανδική οικογένεια. Όσο αναφορά το κρασί, έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα, με αρώματα βανίλιας και βατόμουρου. Στο στόμα πέρα από τα σκούρα φρούτα κυριαρχούν τα μπαχαρικά και η βανίλια με κάποιες νύξεις καφέ. Πολύ τανικό κρασί, οι τανίνες του όμως είναι σχεδόν μεταξένιες, με γεμάτο σώμα και πολύ μακρά επίγευση. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (14,5%) που του δίνει ένα γλυκό τελείωμα. Όλα προδικάζουν ένα κρασί που έχει μέλλον (θα φτάσει στο peak του περίπου το 2020 σύμφωνα με τον παραγωγό) αλλά πίνεται ακόμη και τώρα ευχάριστα. Το καλύτερο συνολικά από όλα τα κρασιά του Lidl που δοκιμάσαμε αυτή τη φορά.

Σχόλια