Μια μικρή οινική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε


Όπως συνηθίζεται στο τέλος της κάθε χρονιάς ο καθένας κάνει τον απολογισμό του. Θυμάται, μετρά, αναστοχάζεται, βάζει νέους στόχους και προχωρά. Προσπαθώντας να κάνω τον οινικό απολογισμό αυτής της χρονιάς κατέληξα σε μία λίστα 10 ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων που τράβηξαν την προσοχή μου τη χρονιά που πέρασε. Προφανώς αυτή η λίστα αντικατοπτρίζει μόνο τις προσωπικές μου προτιμήσεις και το προσωπικό μου γούστο. Τα κρασιά αυτά δεν είναι μία "απεικόνιση" της χρονιάς, και ούτε το άρθρο αυτό αποτελεί μία πρόταση αγοράς. Έτσι κι αλλιώς τα γούστα και οι γευστικές επιλογές του καθενός διαφέρουν.
Παρακάτω θα βρείτε κατηγοριοποιημένα και σε τυχαία πάντα σειρά τα 10 κρασιά και αποστάγματα που κίνησαν το ενδιαφέρον μου τη χρονιά που  πέρασε.

Λευκά 

Οινογένεσις - Δέκα λευκό 2010Ο Μπάκης Τσάλκος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες οινολόγους κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η μακρόχρονη καριέρα του. Το Δέκα Λευκό είναι μάλλον ένα προσωπικό του στοίχημα για το πως μπορεί να φτιαχτεί ένα γαλλικού τύπου κρασί παλαίωσης στην Ελλάδα. 
Ένα κρασί με εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων και γλυκού κυδώνι, με κάποιες ανθικές νότες. Το βαρέλι προσθέτει διακριτικά αρώματα φρυγανιάς, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και βανίλιας. Στο σώμα κυριαρχεί το πλούσιο σώμα, η λιπαρότητα και η ισορροπία. Η μακρά επίγευση αφήνει στο στόμα αίσθηση ξηρών καρπών και βανίλιας.

Περιοχή: Δράμα
Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc 55%, Ugni blanc 30%, Semillion 15%

Χατζιδάκης - Σαντορίνη Μύλος 2012


Ένα καθαρά single vineyard terroir κρασί από την πιο διάσημη οινική περιοχή της Ελλάδος, την Σαντορίνη. Διαυγές χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν τα ώριμα εσπεριδοειδή, η μεταλλικότητα καθώς και βοτανικά αρώματα, τα οποία περνούνε και στο στόμα. Παρά τη μεγάλη οξύτητα, τη υψηλή συγκέντρωση του φρούτου και το υψηλόβαθμο αλκοόλ βρίσκονται σε μία υποδειγματική ισορροπία. Στο τέλος μένει μία μακρά επίγευση μεταλλικότητας και εσπεριδοειδών.

Περιοχή: Σαντορίνη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%

Σκούρας - Viognier Eclectique Spilitsa 2013


Μια γαλλική ποικιλία το Viognier κατάφερε να προσαρμοστεί τέλεια στην ορεινή Αργολίδα μετά από τις εντατικές προσπάθειας του Γιώργου Σκούρα. 
Χρώμα χρυσαφί-αχυρένιο που σε προδιαθέτει για ένα κρασί με μεγάλη συμπύκνωση. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα ώριμου ροδάκινου, και εσπεριδοειδών μαζί με τροπικά φρούτα. Τα αρώματα του βαρελιού είναι άριστα ενσωματωμένα στο κρασί και προδίδουν την πολύ καλή οινοποίηση. Στο στόμα κάνει εντύπωση η τραγανή οξύτητα. Τα αρώματα του στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης και η επίγευση πέρα από την πολυπλοκότητα είναι υπερβολικά μακρά.

Περιοχή: Αργολίδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Viognier 100%

Vriniotis - Ασύρτικο Sur Lie 2013


Ίσως η μεγαλύτερη οινική αποκάλυψη της χρονιάς (να 'ναι καλά ο σεφ Ανδρέας Γάβρης). Έχουμε να κάνουμε ίσως με το καλύτερο εκτός Σαντορίνης κρασί από Ασύρτικο. 
Χρώμα λαμπερό κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά για το Ασύρτικο εσπεριδοειδή, καθώς και ανθικά αρώματα. Στο στόμα κυριαρχεί μία λεμονάτη οξύτητα, η γευστική παλέτα από εσπεριδοειδή (μοσχολέμονο και νεράντζι) και μία λιπαρότητα που βοηθά στην εξισορρόπηση. Η μακρά επίγευση αφήνει φρουτώδη και υφαλμυρή/μεταλλική αίσθηση στο στόμα.

Περιοχή: Εύβοια
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%

Κόκκινα

Αϊβαλής - Μονοπάτι 2010


Αν μπεις στο μονοπάτι του Αϊβαλή δύσκολα βγαίνεις. Ένα κρασί terroir, από ημιορεινούς αμπελώνες, με τρομερές δυναμικές παλαίωσης. Ο Χρήστος έχει επενδύσει πολύ στη δουλειά στον αμπελώνα, προσπαθεί να πάρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα σταφυλιού και στη συνέχεια προσπαθεί να μετατρέψει αυτή την άριστη πρώτη ύλη σε ένα καταπληκτικό κρασί.
Το βαθύ ρουμπινί χρώμα του φανερώνει την νεότητά του. Τα συμπυκνωμένα αρώματα μαύρων φρούτων, βιολέτας, μελανιού συνοδεύονται από βοτανικά αρώματα και αρώματα δέρματος και δημιουργούν ένα πολύπλοκο και περίτεχνο μπουκέτο.Το στόμα είναι πληθωρικό, ρωμαλέο, με στιβαρές τανίνες και εξίσου πολύπλοκο με την μύτη. Στο τέλος σου μένει μία μακρά και ευχάριστη επίγευση. Ένα κόκκινο κρασί διεθνούς κλάσης.

Περιοχή: Νεμέα
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%

Gentilini - Eclipse 2011

Οι περισσότεροι οινόφιλοι έχουν συνδέσει την μαυροδάφνη με γλυκούς επιδόρπιους οίνους και συνήθως μέτριες οινοποιήσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι τολμηροί οινοποιοί που προσπαθούν να απενοχοποιήσουν την οινοποίηση της μαυροδάφνης.
Το Eclipse του 2011 τα καταφέρνει μία χαρά σε αυτή την αποστολή. Το χρώμα είναι σκούρο πορφυρό με μοβ ανταύγειες, Στη μύτη ξεχωρίζουν αρώματα μαύρων φρούτων, ώριμου σύκου, δέρματος, βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα το πρώτο πράγμα που ενθουσιάζει είναι η οξύτητα , που δίνει μία φρεσκάδα στο κρασί, και μετά το γεμάτο σώμα. Το αρωματικό δυναμικό περνάει στο στόμα και η παλέτα των γεύσεων συμπληρώνεται από λίγη σοκολάτα και κακάο. Οι τανίνες είναι πολύ καλά ενσωματωμένες και δεν ενοχλούν σε καμία περίπτωση. Η επίγευση είναι μακρά και απολαυστική.

Περιοχή: Κεφαλλονιά
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς 100%

Σκούρας - Νεμέα Grande Cuvée 2004


Άλλο ένα single vineyard terroir κρασί αυτή τη φορά από έναν αμπελώνα στην ορεινή Αρκαδία σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων. Δυστυχώς δε θα το βρείτε στην αγορά γιατί έχουν απομείνει ελάχιστα κομμάτια στο οινοποιείο.
Χρώμα βαθύ ρουμπινί που θυμίζει νεαρό κρασί. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, (βύσσινο, βατόμουρα και κόκκινα κεράσια) τα μπαχαρικά μαζί με κάποιες νύξεις βοτάνων. Στο στόμα το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει η οξύτητα. Παρότι το κρασί αυτό έχει ηλικία τα δέκα ετών η οξύτητα του είναι αξιοζήλευτη. Το μέτριο σώμα συνοδεύεται από μαλακές τανίνες, ενώ στη γευστική παλέτα κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, η μεταλλικότητα μαζί με νύξεις μπαχαρικών. Μακρά και πολύπλοκη επίγευση.
Περιοχή: Νεμέα
Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο 100%

Vriniotis - Syrah Wild Fermentation 2011


Όσο και να σας φανεί παράξενο το Syrah είναι η πιο κοινή ερυθρή ποικιλία που μπορεί αν συναντήσει κάποιος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά ελάχιστα ελληνικά Syrah μπορεί να φτάσουν στα επίπεδα του διεθνή αμπελώνα. Εδώ έχουμε ένα ξεχωριστό κρασί από ένα μικρό οινοποιείο στη Βόρεια Εύβοια.
Χρώμα βαθύ πορφυρό. Στη μύτη συναρπάζουν τα συμπυκνωμένα μαύρα φρούτα, που συνδυάζοντια άνετα με πιπεράτα μπαχαρικά ενώ στο τελείωμα έχουμε μερικές βοτανικές νύξεις. Στο στόμα το πρώτο που εντυπωσιάζει είναι η συμπύκνωση του φρούτου που ισοσταθμίζει τις τανίνες και τη γλυκιά αίσθηση που αφήνει το υψηλόβαθμο αλκοόλ. Έτσι το όλο σύνολο φαντάζει ισορροπημένο.

Περιοχή: Εύβοια
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 100%

Επιδόρπιοι Οίνοι

Samos Nectar


Ένας από τους καλύτερους επιδόρπιους οίνους που παράγονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το πλέον βραβευμένο και ταυτόχρονα αναγνωρισμένο κρασί στο εξωτερίκο.
Χρώμα πορτοκαλί/χρυσαφένιο με σκουρόχρωμες ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν έντονα αρώματα λουλουδιών, μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και μελιού. Ισορροπημένο στόμα με βελούδινη αίσθηση και μακρά επίγευση.

Περιοχή: Σάμος
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο Σάμου 100%

Αποστάγματα 

Τσιλιλής - Dark Cave


Παλαιωμένο τσίπουρο που παράγεται από φρέσκα ζυμωμένα στέμφυλα σταφυλιών υψηλής ποιότητας της Θεσσαλίας. Αποστάζεται σε μικρούς ασυνεχείς χάλκινους άμβυκες και στη συνέχεια ωριμάζει σε προσεκτικά επιλεγμένα γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια, όπου προηγουμένως έχουν παλαιώσει ερυθροί και Vinsanto οίνοι, για τουλάχιστον 5 χρόνια. 
Χρώμα σχεδόν κεχριμπαρένιο, με πολύπλοκο χαρακτήρα με αρώματα αποξηραμένων φρούτων (σταφίδες, βερίκοκο και δαμάσκηνο), εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών, ξηρών καρπών και καφέ/σοκολάτας. Μακρά και εξελισσόμενη επίγευση, 

Σχόλια