Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2014, μία ρετροσπεκτίβα (μέρος πρώτο).

Το τριήμερο 5 με 7 Σεπτεμβρίου στην Νεμέα διοργανώθηκαν για δέκατη συνεχή χρονιά οι "Μεγάλες Μέρες Νεμέας". Τέτοιες εκδηλώσεις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκτήσει κάποιος μία συνολική εικόνα για μία οινική ζώνη, μιας που μπορεί να δοκιμάσει και να συγκρίνει σχεδόν το σύνολο των οίνων της περιοχής και ταυτόχρονα να συζητήσει με τους παραγωγούς και να αντιληφθεί τη φιλοσοφία τους. Ανέκαθεν θεωρούσα ότι η Νεμέα είναι η καλύτερη ελληνική οινοπαραγωγική ζώνη (και σας το λέει αυτό ένας δηλωμένος οπαδός του ξινόμαυρου), αλλά δυστυχώς ποτέ μέχρι τώρα δεν την είχα επισκεφθεί. Έτσι λοιπόν, παρέα με ένα φίλο, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και μετά από 540 χιλιόμετρα δρόμο (και 13 διόδια) βρεθήκαμε από την Κατερίνη στη Νεμέα.
Άποψη της Νεμέας από το οινοποιείο Λαυκιώτη

Τί είδαμε λοιπόν στην Νεμέα;

Ας ξεκινήσουμε με την διοργάνωση. Ήταν η πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε την περιοχή και παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις, οπότε δεν μπορώ να συγκρίνω τη φετινή διοργάνωση με αυτές των προηγουμένων ετών. Η φετινή διοργάνωση είχε πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά σημεία. Κι επειδή καλό είναι να αφήσουμε τα ευχάριστα για το τέλος, ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά:
 • Κάποιοι πολιτικάντηδες (έπεσαν στην αντίληψή μου τουλάχιστον 2) νόμισαν ότι μία τέτοια εκδήλωση μπορεί να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση για την οινοπαραγωγή και την περιοχή της Νεμέας, άρχισαν την πολιτικολογία προς αλίευση ψήφων. Θα πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις δε χωρά φθηνή πολιτικολογία και οι διοργανωτές να επαναφέρουν στην τάξη τους "ζωηρούς" πολιτικούς.
 • Παρότι οι διοργανωτές πήραν την ορθή απόφαση να λειτουργήσουν Wine Bars σε επιλεγμένα σημεία της Νεμέας, υπήρχε μία προχειρότητα στην οργάνωση. Δεν μπορεί στο πρόγραμμα να λέει ότι το wine bar λειτουργεί από τις 11:00 το πρωί και στις 15:00 το μεσημέρι ακόμη να μην έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.
 • Λόγω της δεδομένης δυσκολίας εξεύρεσης ξενοδοχείου στην περιοχή, θα έπρεπε οι διοργανωτές να έρθουν σε συμφωνία με κάποια ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής για τη φιλοξενία των επισκεπτών.
 • Ενώ τα κρασιά της Νεμέας είχαν παντού την τιμητική τους σχεδόν απουσίαζε από τις εκδηλώσεις η τοπική κουζίνα. Τα κρασιά ενός τόπου όμως αναδεικνύουν και αναδεικνύονται από την τοπική κουζίνα.
Από την "Ταβέρνα της Κυρά Αθηνάς" του Γιώργου Σοφού, το καλύτερο μέρος για κάποιον να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και τα τοπικά κρασιά. Αυτό το Terra Leone σε μπουκάλι Melchior πόσα άτομα χρειάστηκαν για να το πιουν;

Για να περάσουμε τώρα και στα θετικά στοιχεία:

 Τα Infokiosks που λειτουργούσαν σε διάφορα σημεία της Νεμέας δίνοντας πληροφορίες στο κοινό ήταν πραγματικά χρήσιμα. 
 • Οι πρόσχαροι και εξυπηρετικοί άνθρωποι των οινοποιείων της περιοχής σε κέρδιζαν με τη συμπεριφορά τους και τη φιλοξενία τους. 
 • Τα καλαίσθητα ενημερωτικά έντυπα που μοιραζόταν στους επισκέπτες ήταν αποτέλεσμα πολύ καλής και προσεγμένης δουλειάς.
 • Η πολύ ωραία πρωτοβουλία με τους bloggers του εξωτερικού και το σχετικό video που παρουσιάστηκε στην έναρξη των εκδηλώσεων ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της Νεμέας.
 • Το μεγάλο πλήθος των εκδηλώσεων που είχαν οργανωθεί, ειδικά από τους οινοπαραγωγούς, σε κρατούσαν διαρκώς απασχολημένο.

To Video με τους Wine Bloggers του εξωτερικού.

Συνολικά ήταν μία πολύ πετυχημένη διοργάνωση, που του χρόνου μπορεί να γίνει άριστη.
Πολλές γνωστές φάτσες στη Νεμέα..


Κι άλλες γνωστές φάτσες...
Πάρα πολύς κόσμος πέρασε από το Δημαρχείο το διήμερο των δοκιμών.
Από τη δοκιμή στο χώρο του Δημαρχείου με τους Wine Commanders.
Οι Wine Commanders επί το έργον.


Δοκιμάζοντας...

Πέρα τώρα από τα οργανωτικά, περνώντας στην ουσία που είναι τα κρασιά της περιοχής, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του τριημέρου δοκιμάσαμε σχεδόν το σύνολο της οινοπαραγωγής της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας, πάνω από 120 διαφορετικές ετικέτες κρασιού. Ανάμεσα σε αυτά που δοκιμάσαμε βρήκαμε μερικά πολύ μεγάλα κρασιά, αρκετά καλά και μέτρια κρασιά και ευτυχώς λίγα μόνο άσχημα κρασιά. Όμως τόσο στη μεγάλη δοκιμή που έγινε στο δημαρχείο, όσο και τις δοκιμές που έγιναν στα κτήματα φάνηκε ξεκάθαρα ότι η περιοχή έχει τεράστιο οινικό δυναμικό, έχει τα δικά της terroir, και το ότι μπορεί να βγάλει μεγάλα κρασιά παλαίωσης, αλλά και ευπρεπή καθημερινά κρασιά προσιτά στον καθένα.

Μαγευτική θέα της Αρχαίας Νεμέας.
Αν τώρα θα έπρεπε να επιλέξουμε τα καλύτερα κρασιά που δοκιμάσαμε θα ήταν (χωρίς συγκεκριμένη σειρά): 
 • Μονοπάτι - Αϊβαλής 2010
 • Νεμέα - Αϊβαλής 2012
 • Ηγεμών - Κτήμα Νέμειον 2005
 • Grand Cuvée Nemea - Σκούρας 2004
 • Μικροκλήμα - Κτήμα Παπαϊωάννου 2005
 • Παλαιά Κλήματα - Κτήμα Παπαϊωάννου 2010
Για λόγους δεοντολογίας στην παραπάνω λίστα συμμετέχουν μόνο κρασιά της Νεμέας από Αγιωργίτικο και όχι διάφορα blends ή άλλες ποικιλίες.
Αν τώρα μιλήσουμε για τα υπόλοιπα κρασιά της περιοχής τα καλύτερα (πάντα κατά την προσωπική μου άποψη) ήταν τα ακόλουθα:
 • Chardonnay - Αϊβαλής 2013
 • Viognier Eclectique Spilitsa - Σκούρας 2012
 • Salto Μαυροφίλερο - Σκούρας 2013
 • Synoro - Σκούρας 2008
 • Λυρικός Petit Verdot - Κτήμα Παπαϊωάννου 2005
 • Λυρικός Roussanne - Κτήμα Παπαϊωάννου 2008
 • Νόημα - Παλυβός 2006
Οι παραπάνω λίστες φυσικά αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές μας προτιμήσεις και δε χρειάζεται όλοι να συμφωνήσουν με αυτές. Είναι όμως ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Απ΄ότι φαίνεται από τα 40 οινοποιεία της περιοχής ξεχωρίζουν ελάχιστα. Αυτοί οι παραγωγοί που ξεχωρίζουν έχουν σηκώσει τον πήχη πολύ ψηλά για τους υπόλοιπους. Κάποιοι από τους υπόλοιπους παραγωγούς, λίγοι δυστυχώς, πλησιάζουν κάνοντας μεγάλα βήματα (δοκιμάσαμε μερικά πολύ καλά κρασιά από μικρούς παραγωγούς) και κάποιοι άλλοι εμμένουν σε παραδοσιακές τεχνικές και οινοποιήσεις που όμως δεν μπορούν να δώσουν καλά αποτελέσματα. Ενδεικτικά δοκιμάσαμε κρασιά που φλέρταραν επίμονα με το οξικό οξύ (κοινώς ξίδια).

Η συνέχεια την επόμενη βδομάδα...

Σχόλια